Czeskie przysmaki: czego spróbować, będąc w Pradze?

Stolica Czech co roku przyciąga tłumy turystów. Most Karola, zamek na Hradczanach, liczne muzea… W przerwie od zwiedzania warto wypróbować regionalne przysmaki. Tamtejsze lokale oferują rozmaite dania lokalnej kuchni. Zastanawiasz się, co zjeść w Pradze? Zacznij od przepysznego obiadowego dania, jakim jest smažený sýr. Żółty, nadtopiony, podawany na ciepło w panierce – na pewno nasyci Cię po długich pieszych wędrówkach. Najczęściej podaje się go w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego. Innym czeskim przysmakiem są oczywiście knedliki. To danie mączno-ziemniaczane jada się z gulaszem. Skutecznie uzupełni ono utracone podczas zwiedzania kalorie. Warto do niego dokupić ulubioną surówkę.

Pełnoletni turyści, będąc w Pradze, chętnie próbują czeskiego piwa. Nic dziwnego – butelki z niektórych browarów są sprzedawane międzynarodowo, bo ceni się je i w innych państwach. Będąc na miejscu, warto spróbować piw Gambrinus i Kozel. Na uwagę zasługuje też mieszanka piwa jasnego i ciemnego – tzw. pivo řezané, czyli rżnięte. Wiele miejsc, serwujących jedzenie w Pradze, ma je w swojej karcie napojów. Dostaniesz je również w hospodach. Zwróć przy okazji uwagę na to, jak kelnerzy rozliczają ilość wypitego piwa… To ciekawy zwyczaj, w Polsce raczej mało znany.

Jak widzisz, nie musisz się martwić o to, co zjeść w Pradze. Na każdym kroku można napotkać klimatyczne lokale, serwujące tamtejsze przysmaki i czeskie piwo. Warto poszukać nieco na uboczu, bo tam można dostać jedzenie taniej. Restauracje w centrum, nastawione na turystów zagranicznych, mają bowiem dość wysokie ceny. Pozostaje nam życzyć miłego zwiedzania czeskiej stolicy… I wyśmienitych dań po drodze!