Bułgaria – jakie zwyczaje kulinarne panują w najwyższych górach

Na zachód od Rodopów rozłożyły się góry Pirin i najwyższy łańcuch górski położony na Bałkanach o nazwie Riła. Należy wiedzieć, że u jej podnóża leży miejscowość Mielnik, przyciągające uwagę piaskowcowymi wzniesieniami, na których uprawia się miejscową odmianę późno dojrzewających winogron Sziroka Melniszka Łoza. Wino otrzymywane z tego szczepu jest uważane za jedno z najlepszych w Bułgarii. Miejscowi twierdzą, że do trunków ich produkcji należy jeść frytki, faszerowaną paprykę lub wieprzowinę. Oprócz znakomitych win wizytówką tutejszej kuchni jest potrawa o nazwie „banska kapama” – kurczak faszerowany wątróbką drobiową, ryżem i orzechami włoskimi. Towarzyszą mu liście kapusty, kawałki kiełbasy, a jako dodatek do potrawy podawane są małe gołąbki z tym samym nadzieniem. Tutejsi mieszkańcy nie mogą się obyć bez ziemniaków. Warto wiedzieć, że w przeszłości uprawiano je na tym terenie masowo, a miejscowe gospodynie wypracowały oryginalne przepisy na ziemniaczane dania. Istotne miejsce w sztuce kulinarnej meliczan zajmują grzyby. W sezonie kucharze serwują mistrzowską zupę grzybową, smażone grzyby z warzywami i rozpływającą się w ustach wątróbkę duszoną w grzybach. Jedynie tu podawana jest wyśmienita sałatka przygotowana z gotowanych grzybów z dodatkiem ogórków, jajek, czosnku, soku z cytryny i oliwek. Miejscowi przynoszą też z okolicznych borów zioła i owoce leśne. Z dzikiej róży i malin przygotowują orzeźwiające desery i przetwory.