Ciekawostki o kuchni polskiej
Tradycyjna kuchnia polska…hmmm wegetariańska?
Dawniej kuchnia polska jak i prawie cały świat była wegetariańska. Mięsa w tych czasach było naprawdę niewiele. Spotkania rodzinne, uczty, które znamy z dzisiaj odbywały się rzadko i były nagrodą dla osób jedzących ze względu na brak chwilowego postu. W czasach PRL-U ludzie nie mogli sobie pozwolić na jedzenie w dużych ilościach mięsa, ponieważ na sklepowych półkach pojawiało się ono rzadko kiedy. Jednak dawniej nie ze względu na brak mięsa ludzie go nie jedli tylko w tamtych czasach była to tradycja.
Przymusowe posty – ryba z cukrem.
Kościół miał i ma swoje tradycje, które kiedyś były w dużych ilościach wpajane polskiemu społeczeństwu. Wykańczał on polaków wielkimi i bardzo częstymi postami. Poszczono w każdą środę, piątek oraz sobotę i przed każdymi świętami. Nawet sam Bolesław Chrobry za nieprzestrzeganie postu kazał wybijać ludziom zęby dlatego każdy się pilnował. Poszczono wtedy przez około pół roku. Stąd właśnie w tamtych czasach wegetarianizm w polsce zrobił się tak popularny, a szczególnie jedzona przez ludzi była ryba słodko kwaśna. Kucharze tak przygotowywali ryby aby udawały one tradycyjne mięso np. schab, kurczaka czy kiełbaski. Postne uczty składały się więc w większości z ryb, deserów oraz win dlatego aby urozmaicić smak wielokrotnie jedzonej ryby podawano ją w wersji słodko ostrej.
Niespotykane dzisiaj produkty.
Polska kuchnia w dawnych czasach była bardzo urozmaicona. Jedzenie było produkowane lokalnie. Według zasad kulturowych danego regionu. Jedzono wszystkie potrawy, które były dostępne w danej porze roku. Przykładem tego są polskie lokalne małże. Po za tym w niektórych częściach Polski istniały tradycje, które dla niektórych były nieznane, a obecnie są zapomniane np. krakowska zupa kminowa.