Blog Restauracyjny i Podróżniczy – Hotelrycerski.pl

  • Strona główna
  • Kategorie
    • Polska
    • Czechy
    • Bułgaria
    • Włochy
  • Zdrowie
  • Jedzenie
  • Turystyka

Polskie Tradycje – jedzenie

  • admin
  • 9 stycznia 2021
  • 0
  • Jedzenie Polska Turystyka

Ciekawostki o kuchni polskiej

 

Tradycyjna kuchnia polska…hmmm wegetariańska?

 

Dawniej kuchnia polska jak i prawie cały świat była wegetariańska. Mięsa w tych czasach było naprawdę niewiele. Spotkania rodzinne, uczty, które znamy z dzisiaj odbywały się rzadko i były nagrodą dla osób jedzących ze względu na brak chwilowego postu. W czasach PRL-U ludzie nie mogli sobie pozwolić na jedzenie w dużych ilościach mięsa, ponieważ na sklepowych półkach pojawiało się ono rzadko kiedy. Jednak dawniej nie ze względu na brak mięsa ludzie go nie jedli tylko w tamtych czasach była to tradycja.

 

Przymusowe posty – ryba z cukrem.

 

Kościół miał i ma swoje tradycje, które kiedyś były w dużych ilościach wpajane polskiemu społeczeństwu. Wykańczał on polaków wielkimi i bardzo częstymi postami. Poszczono w każdą środę, piątek oraz sobotę i przed każdymi świętami. Nawet sam Bolesław Chrobry za nieprzestrzeganie postu kazał wybijać ludziom zęby dlatego każdy się pilnował. Poszczono wtedy przez około pół roku. Stąd właśnie w tamtych czasach wegetarianizm w polsce zrobił się tak popularny, a szczególnie jedzona przez ludzi była ryba słodko kwaśna. Kucharze tak przygotowywali ryby aby udawały one tradycyjne mięso np. schab, kurczaka czy kiełbaski. Postne uczty składały się więc w większości z ryb, deserów oraz win dlatego aby urozmaicić smak wielokrotnie jedzonej ryby podawano ją w wersji słodko ostrej.

 

Niespotykane dzisiaj produkty.

 

Polska kuchnia w dawnych czasach była bardzo urozmaicona. Jedzenie było produkowane lokalnie. Według zasad kulturowych danego regionu. Jedzono wszystkie potrawy, które były dostępne w danej porze roku. Przykładem tego są polskie lokalne małże. Po za tym w niektórych częściach Polski istniały tradycje, które dla niektórych były nieznane, a obecnie są zapomniane np. krakowska zupa kminowa.

Migdały - pochodzenie, wartości odżywcze, metody przyrządzania oraz zastosowanie w pożywieniu

You might also like More From Author

Alba: włoskie miasto przyjazne łasuchom

  • Sty 09, 2021
  • 0

Na terenie tego słonecznego kraju unikalne atrakcje turystyczne i niespodzianki

Nie do końca grecka wyspa

  • Sty 09, 2021
  • 0

Górzysta wyspa, na której piętno odcisnęła barwna historia i obce panowanie,

Urlop w górach

  • Sty 09, 2021
  • 0

Urlop w górach posiada wyłącznie same zalety. Góry w Polsce należą do jednych

Najbardziej popularne potrawy w krajach leżących niedaleko Polski

  • Sty 09, 2021
  • 0

Zdecydowana większość ludzi w Polsce uwielbia jeść i rozkoszować się jedzeniem

Bułgaria – jakie zwyczaje kulinarne panują w najwyższych górach

  • Sty 09, 2021
  • 0

Na zachód od Rodopów rozłożyły się góry Pirin i najwyższy łańcuch górski

Czeskie przysmaki: czego spróbować, będąc w Pradze?

  • Sty 09, 2021
  • 0

Stolica Czech co roku przyciąga tłumy turystów. Most Karola, zamek na Hradczanach,

Najnowsze wpisy

  • Alba: włoskie miasto przyjazne łasuchom
  • Nie do końca grecka wyspa
  • Urlop w górach
  • Najbardziej popularne potrawy w krajach leżących niedaleko Polski
  • Bułgaria – jakie zwyczaje kulinarne panują w najwyższych górach

Kategorie

  • Bułgaria
  • Czechy
  • Jedzenie
  • Polska
  • Turystyka
  • Włochy
  • Zdrowie

© hotelrycerski.pl