Zdecydowana większość ludzi w Polsce uwielbia jeść i rozkoszować się jedzeniem. Lecz to, że coś jest smaczne dla Polaków wcale nie znaczy, że będzie smakować również komuś z zagranicy i odwrotnie. Gdyż ulubione potrawy są uzależnione od kraju, regionu, tradycji kulinarnych, przyzwyczajeń, wierzeń i w związku z tym są bardzo zróżnicowane na całym świecie.
Co cieszy ludzi w kuchni?
– Nas Polaków kulinarnie najbardziej cieszy schabowy z zasmażaną kapustą i ziemniakami, flaki, bigos, gołąbki, żurek z kiełbasą i jajkiem, pieczone żeberka, pierogi, galareta wieprzowa, smaczna swojska kiełbasa i domowy pasztet drobiowy.
– A naszych sąsiadów ze wschodu, czyli Ukraińców i Litwinów ucieszy na stole barszcz ukraiński, bliny, placki ziemniaczane, kopytka, kotlet po kijowsku, pyzy z farszem, sucha i pikantna kiełbasa, kołduny gotowane w zupie, kiszka ziemniaczana.
– Na Słowacji jada się kluski ziemniaczane i ciasto ziemniaczane, gulasz z kwaszoną kapustą zabielany śmietaną i podawany z knedlami, sznycel wieprzowy panierowany, rosół z kurczaka z makaronem, pyzy nadziewane słodkim farszem, cisto orzechowe i ciasto ryżowe. Bardzo popularne są również sosy i zupy.
– Natomiast Niemcy uwielbiają mięsa, ryby i piwo. I rozkoszują się sznyclem, golonką, roladą mięsną, pieczonym mięsem, pieczonym pstrągiem, wędzonymi rybami, kiełbasą, kapustą w różnym wydaniu i sałatką ziemniaczaną, plackami ziemniaczanymi z musem jabłkowym.
– Mieszkańcy Węgier przygotowują w swoich kuchniach najczęściej różnego rodzaju mięsa i ryby. Najbardziej popularnym węgierskim daniem jest gulasz węgierski i węgierska zupa rybna oraz węgierski placek składający się z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nie sposób nie wspomnieć o węgierskim lesco, które jest daniem wegetariańskim i o węgierskich naleśnikach spożywanych zarówno na słodko, jak i na ostro.
– Lecz już nasi dalsi sąsiedzi, jak na przykład Francuzi uwielbiają zupy, a zwłaszcza najbardziej popularną we Francji zupę cebulową. Do dań narodowych Francji trzeba zaliczyć też dania z wołowiną, omlety nadziewany różnym farszem, owoce morza, ślimaki, sałatki z kozim serem.
– Anglicy mają inne priorytety kulinarne i najbardziej uwielbiają pieczoną kiełbasę, dania z mięsem wołowym, pieczone warzywa, pieczone ryby, pasztety, kiszkę z podrobów, tłuczone ziemniaki, potrawy z dodatkiem grzybów, placek z owocami i ciasto biszkoptowe, pudding, pieczone pierogi z mięsem i warzywami, galaretę rybną.
– Włosi najczęściej spożywają spaghetti z sosem pomidorowym i serem, pizzę, lasagne, risotto, zupę minestrone. Zajadają się też serem mozzarella i parmezanem oraz raczą włoską kawą espresso.
– A Hiszpanie chętnie konsumują paellę i fabadę będące daniem jednogarnkowym i składające się z ryżu i przypraw oraz wędlin. Uwielbiają też kotlety mięsne, kiełbasę, mięso grillowane, owoce morza, twarde sery, paluszki z ciasta parzonego i smażonego na oleju, pudding, ryż z mlekiem i wanilią, chłodnik, tortiillę będącą rodzajem omletu, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu podawane z sosem.
– Belgowie najchętniej jedzą frytki, zupy typu krem, czekoladę, gofry i wszystko popijają piwem.
– Natomiast kuchnię Norwegii charakteryzuje obecność w niej mięsa, kiełbas, klopsików oraz ryb w różnym wydaniu także suszonych, ryżu, makaronu, ziemniaków. A także potraw z mąki np. naleśników, klusek, knedli, czekoladowych wafli i słodkich kremów.
– Szwecja jest krajem, w którym mieszkańcy uwielbiają kebab, pizzę, mięso drobiowe, mięso wieprzowe np. boczek, kiełbasę a zwłaszcza parówki. A także kalles, którym jest kawior z tubki o lekko wędzonym smaku i konsystencji kremu spożywany z serem lub gotowanymi jajkami. Szwedzi uwielbiają również ciasto naleśnikowe pieczone na blasze i podawane z dżemem i masłem.
– Na koniec Rosja, która jest ogromna i w związku z tym kuchnia je jest bardzo zróżnicowana. Do najbardziej popularnych w tym kraju potraw trzeba zaliczyć bliny z mąki pszenno-gryczanej podawane np. z kawiorem, kapuśniak rosyjski, zupy z dodatkiem mięsa i ryb oraz grzybów, barszcz ukraiński, plemieni będące małymi pierogami z mięsem i gotowane w rosole, duże pierogi z mięsem smażone na oleju, sałatki warzywne o ostrym smaku. A także kulebiak, który jest dużym plackiem z farszem mięsnym, grzybowym i kapuścianym. W kuchni rosyjskiej nie może zabraknąć grillowanego mięsa, w różnym wydaniu ryb, zupy rybnej nazywanej syberyjską, boeufo strogonowa będącego pokrojoną wołowiną z pieczarkami i ostrym sosem warzywnym.
Już na podstawie tej krótkiej analizy kulinarnej widać, że co kraj, to obyczaj. I dobrze, bo między innymi dzięki temu świat jest kolorowy i ciekawy. Mamy okazję posmakować różnych potraw, odkrywać nowe smaki, wzbogacać swoją domową kuchnię. A wszystko po to, gdyż jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu człowieka.